Banyo Tesisat Aksesuarları Nelerdir?
Banyonuz için ideal ve kaliteli olan aksesuarları alarak pratik ve rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Unutmamalıdır ki banyonuz sadece temizlenmek için kullandığınız bir alan değil aynı zamanda dinlenmek amacıyla da kullanılmaktadır. Bu yüzden banyoda geçireceğiniz zamanın sorunsuz bir şekilde sürmesi gerekmektedir. Banyo aksesuarlarının sadece işlevsel açıdan değil, dekor olarak da zevkinize uygun olması gerekir. Banyonuzu yenilemek yeni yapılacak binalarda baştan sona kadar en ince ayrıntısına kadar mümkün olabilir. Ancak normalde kullandığınız bir evdeyse bu kolay olmayabilir. Sonradan yapılacak ve yeni eklenecek aksesuarlar olacağı için biraz zaman alabilir ve aksesuarların uyumlu olmasında problemler yaşanabilir.
O yüzden hazır evlerdeki banyolara aksesuar alırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak yeni yapımı bitmemiş olan evlerde bu aksesuarlar iç mimarlar tarafından uygun modeller ve renklerde listelenip baştan hazırlanmaktadır. Banyonuza renk katmak kimi zaman biraz daha vintage bir hava katmak kimi zamanda daha avangart bir tarz oluşturmak istiyorsanız banyonuza çok çeşitli, dikkat çekici aksesuarlar alabilirsiniz.
Ayaklı fırçalık ve kağıtlık seti, bambudan yapılmış olan banyo setleri sizin için ideal olabilir. Bu aksesuarların bazıları set üstünde bazıları ise duvara monte edilen türlerdir. Banyo aksesuarlarında uyum önemlidir. Çocuklar için yapılan banyo tabureleri ayak altında olmamalıdır. Banyo aynaları ise en çok kullanılan eşyalardır ve en çok ihtiyaç duyulan alanda kullanılmalıdır. Herkes özel kokularla temiz ve ferah bir atmosfere sahip banyo ister. Banyonuzun dizaynı şık görenmesi için banyo aksesuarlarının seçimi önemlidir. Bu anlamda banyo ve lavabo aksesuarlarının düzenli bir şekilde konumlandırılması önemlidir.
Banyo Tesisat Ürünleri Nelerdir?
- Atık Drenajı
- Musluk
- Salmastra
- Sifon
- Lavabo
- Gaz Boruları
- Sulama Pompaları
- Tatlı Su Boruları
- Banyo Eviyeleri
- PPRC Ek Boru Parçaları
- Nipeller
- Valfler
- Pimaş Borular
- PEX Borular
- Konnektör Vanalar
- Radyatör Havlupan Vanası
Duşakabinler ise her kullanım sonrasında temizlenmelidir. Duşakabinler çabuk leke kaparlar ve bu lekeler kalıcı olabilir. Bu yüzden sabunlu suya ve buhara maruz kalan duşakabinlerin duş sonrasında duru suyla yıkanması gerekir. Duş alanında banyo bataryası aksesuarları için takılma yerlerinin olması gerekir. Duş rafları ise kare, üçgen veya dikdörtgen olarak seçilmelidir. Bu tamamen kullanacağınız alana göre olmalıdır. Duşakabininiz küçükse kullanacağınız rafın büyük olmaması gerekir.
Banyo Tesisatında En Çok İhtiyaç Duyulan parçalar Nelerdir?
En çok ihtiyaç duyulan banyo tesisat aksesuarları şunlardır; üç parçalı set Manavgat, duş rafları, sıvı sabunluk, banyo bardağı, diş fırçalık, çöp kovası, aynalar, havluluk, sabunluk, tuvalet kağıtlığı, duş kabini askısı, tuvalet fırçası, aydınlatma armatürleri, havalandırma fanları, süzgeçli musluk, taşımalı sifon, filtre, taharet musluğu, duş seti, musluk topaç serisi, otomatik havalandırıcı, bağlantı seti, çamaşır musluğu, klozet kapağı, süzgeç çıkış, asma rezervuar, küvet tıkacı süzgeci, fırça ve mop tutucu…vb
Banyo Tesisatında Kullanılan Aletler
Günümüzde çok çeşitli ebatlarda ve renklerde banyo ve tesisat aksesuarları bulunmaktadır. Banyonuzun tarzına ve rengine uygun renklerde aksesuarlar almalısınız. Açık renkler tercih ederseniz banyonuzu daha geniş ve ferah görünmesini sağlarsınız. Banyonuzun düzenli olarak temizlemelisiniz. Aynı zamanda banyonuzun ısı ve nem izolasyonunun sağlam bir şekilde yaptırmalısınız. Aksi halde banyonuzun tavanında ve duvarlarında küf oluşur. Bu durumdan banyonuzdaki bütün eşyalarınız olumsuz etkilenir ve sağlıksız bir ortam oluşur.
Banyo günlük yaşamın kişisel temizlik alanı olduğu için her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekir. Banyo aksesuarlarının montajı daha çok duvara monte olanları kullanılmaktadır. Banyonuz küçük ve darsa bu yöntem uygundur. Banyo askıları, birli, ikili, üçlü... gibi çeşitlere ayrılmıştır. Rahat kullanım için doğru alana monte edilmesi gerekmektedir. Banyonuzda kullanılan tesisat malzemeleri çeşitlidir ve tüm tesisat sistemi için önemlidir. İşte en yaygın türlerden bazıları. Banyo tesisat malzemeleri arasında metal ve plastiğe ek olarak porselen, camsı çini ve ateş kili bulunur. Her birinin kendine özgü özellikleri vardır. Banyonuzun atmosferi için havalandırmaya da çok dikkat etmelisiniz.
Banyo Tesisatında PVC Boruların Önemi
1970'lerin sonundan 1990'ların ortalarına kadar banyolarda polibütilen borular kullanıldı. Bir tür plastik reçine olan polibütilen, fütüristik bir malzeme olarak görülüyordu. Çalışması kolaydı ve maliyeti oldukça düşüktü. Dökme demir, bakır ve galvanizli çelik, banyolar için kullanılan en yaygın dört boru malzemesidir.
Galvanizli çelik borular ağırdır ve genellikle içme suyu olmayan su tahliyelerinde kullanılır. Dökme demir, tüm sıhhi tesisat malzemelerinin en ağırıdır. PVC, birçok parçasını değiştirebilir, ancak kurulum sırasında ek destekler gerektirir. Ayrıca kolayca çatlama eğilimindedir, bu nedenle uygun kurulum yönergelerini takip etmek önemlidir. ABS, banyo tesisatı için kullanılabilecek başka bir plastik borudur. Bu malzeme PVC'ye benzer, ancak biraz daha yumuşaktır. PVC, sıcak ve soğuk su dağıtım sistemleri için daha uygundur, ABS ise daha dayanıklı ve kurulumu kolaydır. ABS, yeraltı boruları için iyi bir seçimdir. Banyonuz için boru tipini seçerken yerel kodları kontrol etmeyi unutmayınız.
Polivinil klorür (PVC) borular, banyo tesisatı için en yaygın boru türüdür. Esnektirler ve duvarlardan örülebilirler. Ayrıca su basıncını kaldıracak kadar güçlüdürler. Ayrıca bu borular sıcak ve soğuk su için renk kodludur. ABS borular PVC borulara benzer ancak siyah bir renge sahiptir. Soğuğa dayanıklıdırlar ve daha çok tahliye ve havalandırma hatlarında kullanılırlar. Borular ve drenajlar, sıhhi tesisatın bir diğer önemli unsurudur.
Bunlara su dağıtımı için borular, vanalar ve bağlantı parçaları dâhildir. Bu bileşenlerin boruları doğru boyut ve malzemelerde olmalıdır. Çoğu müfettiş, PVC ve sert bakır boruyu kabul edilebilir banyo tesisat malzemeleri olarak kabul eder. Ayrıca sıhhi tesisat, banyoda uygun su basıncını sağlayacak şekilde kurulmalıdır. Su basıncı çok yüksekse, odadaki su basıncını yükseltmek için bir basınç düşürücü vana veya bir takviye pompası takabilirsiniz.
Banyo Tesisat Malzemeleri Nelerdir?
- Çekvalfler
- El Aletleri
- Eviyeler
- Uzatma Bağlantı Flexleri
- PPRC Ek Parçaları
- Filtreler
- Flatör Şamandıra
- Yer Süzgeçleri
- Vanalar
- Nipeller
- Filex Hortumlar
- Basınç Düşürücüler
- Pimaş Boruları
- Tesisat Hortumları
- Dirsekler
- Su Tesisat Boruları
- Baca Boruları
- Banyo Bataryaları
PVC, banyolarda sıhhi tesisat için başka bir malzemedir. Hafiftir ve çalışması kolaydır ve ana su besleme hattı olarak kullanılabilir. PVC borular, daha esnek oldukları için çelik borulardan daha kolaydır. Yüksek su basıncını kaldırabilirler, yüksek sıcaklıktaki borular işlenir. Ayrıca PVC borular nispeten daha ekonomiktir. Nipeller, diğer bağlantı parçalarına bağlanan kısa, dişli borulardır. Nipel, diğer iki boruyu birbirine bağlayan erkek dişli bir borudur. Yakın meme uçlarında sürekli diş açma özelliği vardır. Nipeller sıhhi tesisat ve hortumlarda yaygındır.
Rozetler lifli formda camdan yapılmıştır. Bazı rozetler su yalıtımı için contalıdır. PEX (çapraz bağlı polietilen) boru, genellikle yeni evlerde kullanılan nispeten yeni bir malzemedir. Su temini tesisatı için çok popüler olan esnek, dayanıklı bir malzemedir. PEX boruları, diğer sıhhi tesisat uygulamaları için popüler hale geldi. Ekonomik, esnek ve çok yönlüdürler. Ancak, bu materyal her yerde kullanabilme özelliğine sahiptir. Özellikle bir duvarın arkasına gizlenmişse, uygun şekilde desteklenmesi ve kurulması gerekir.
Banyo Sıhhi Tesisatında En Çok Kullanılan Boru Anahtarları
Boru anahtarı, alt kısmı tırtıklı bazen de oval parçaları kavrayacak şekilde tasarlanmıştır. Sap kısmında bulunan yüzüklü vida sistemiyle çalışmaktadır. Bu şekilde çene açıklığı da ayarlanmış olur. Tutulacak aparatın kalınlığına bağlı olarak çene arasındaki boşluk yüzük sayesinde ayarlanır. Sap sıkıldığı zamanda parça sıkıştırılmış olur. 3 inç boru anahtarı vardır. 8, 10,12,14,18,24,36 gibi farklı inçteki büyüklükleri vardır. Dökme demirden yapıldığı için uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Evlerde ve endüstriyel, sanayi sektöründe de kullanılabilir. Boru Anahtarı, bir boru üzerindeki somunu açmak, sıkmak ve gevşetmek için tasarlanmış bir araçtır. İç tasarımı, bir boruya sıkışmış dişli altıgen somunları serbest bırakmak için kullanılabilir. Dışında çıkıntılar olduğu için boruyu içeriden tutar.
Genellikle dışarıdan kavranamayacak kadar küçük olan bir boru tapasını veya bağlantı parçasını çıkarmak için kullanılır. Boru anahtarları, altı inçten dört fitten fazlaya kadar çok çeşitli boyutlarda mevcuttur. Çoğu dökme çelikten yapılır, ancak alüminyumdan da yapılabilir. Daha hafif olmalarına rağmen, demir gövdeli bir boru anahtarı kadar tork tutmazlar. Boru anahtarları ayrıca sıkma mekanizmalarına, kanca çene pozisyonuna ve hatta yapıldıkları malzemeye göre de farklılık gösterebilir. Bazı modellerde boruların çizilmesini veya yırtılmasını önlemek için bir bez bariyer bulunur.
Bir başka boru anahtarı türü de ayarlanabilir bir anahtardır. Üst çene tırtıklıdır ve kavrama için boruya girer. Bazı modellerde, çenelerin çeşitli boru boyutlarına uyacak şekilde ayarlanmasını sağlayan bir yaprak yay bulunur. Bir boru anahtarı, boruya tam ve doğru bir şekilde oturması için tasarlanmıştır. Boru çok büyük veya çok küçükse, somunda bazı ayarlamalar yapmanız gerekecektir. Ancak, alet kutunuzda bir Boru Anahtarı varsa, bu genellikle sorun değildir.
Banyo ve mutfak gibi alanların tesisat malzemelerinde yaygın olarak kullanılan boru anahtarları günümüzde birçok farklı yaşam alanında su sistemlerini dengeleyen PEX,PPRC boru gibi boru çeşitlerinin tamir ve tadilatında kullanılmaktadır. Banyo tesisat malzemeleri tamirat işlemleri sırasında boru anahtarları takım çantalarının önemli el aletleri içerisindedir.
Boru anahtarları çeşitli ölçülerde üretilmektedir. Boru anahtarlarının dişleri zemine zarar verebilir bu yüzden bu tür anahtarların sert çelik metallerle veya kare cisimlerle kullanılmamalıdır. Anahtarın kişiye zarar vermesini engellemek için kanca çenesinin arkasıyla yüzeyi arasında 12 mm boşluk olması gerekmektedir. Silikon anahtarı olarak da bilinen bu boru anahtarı çene seti ve bir dişle satın alınarak tamir edilebilir.
Boru Anahtarı Çeşitleri
Boru anahtarları üç çeşittir. Ofset, uç boru anahtarı ve düzdür. Diğer anahtar türleri arasında kaldıraç anahtarı, zincir boru anahtarı ve kayış anahtarı yer alır.
Düz anahtar: En çok kullanılan anahtarlardır ve takım setinin önemli bir aparatıdır. Sapın uzunluğuna göre ölçülmektedir. 9-16 inç arasında değişiklik gösteren boyutları vardır.
Ofset anahtar: Anahtarın tutuş kısmını sallayacak az veya hiç boşluğun olmadığı dar alanlara erişmek için tasarlanmıştır. Aynı zamanda farklı bir açıda olan cisimleri döndürmek için ve borunun başka bir nesneye paralel olduğu durumlarda bu anahtar kullanılır. Kanca çenesi, anahtarın sapına paralel biçimde yerleştirilir ve dar çene başına sahiptir.
Uç boru anahtarı: Duvara yakın olan veya borunun yön değiştirdiği bölümlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Anahtarın kansa çenesiyle topuğu, anahtarın tutacağına hafif bir açıdadır ve bu yönüyle dar alanlarda rahatlıkla kullanılır. Özellikle üstten geçen borularda çalışırken yararlı olur.
Banyo Sıhhi Tesisat Ürünü Çamaşır Muslukları
Günlük rutininize kolaylık ve stil katarlar. Bir çamaşır musluğu seçerken işlevsellik ilk göz önünde bulundurulan şeydir. Ardından, yaptığınız çamaşır türünü göz önünde bulundurmalısınız. İşte çamaşırhaneniz için birkaç seçenek.
Açılır musluğa sahip yüksek çıkışlı bir mikser, büyük bulaşıkları yıkamak için idealdir. Ayrıca yerden tasarruf sağlar. Yardımcı musluklar hem sıcak hem de soğuk su için mükemmeldir. Yüksek kaliteli tasarım, çok fazla aşınma ve yıpranmaya dayanabilir.
Bu musluk tipi, krom, gümüş ve paslanmaz çelik dahil olmak üzere farklı yüzeylerde mevcuttur. Daha sıcak altın kaplamalar daha zariftir.Çamaşır musluğu seçerken çağdaş bir görünüm istiyorsanız, siyah veya beyaz bir musluk tercih edin. Herhangi bir lekeyi sudan gizlerler. İster tek kulp ister çift kulp seçin, ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi karşılayacak olanı seçmek önemlidir. Dışarı çekilebilir çamaşır muslukları, dışarı çekilebilir musluklar, muadillerine göre sıcaklık üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Sıhhi tesisat daha basit olduğu için bunlar çamaşır odası için idealdir.
İki Kulplu Musluk Özellikleri
İki kulp hem sıcak hem de soğuk suyu açarak ikisini tek bir akışta musluğa karıştırır. Tek kulplu musluklar, sızıntı yapma eğiliminde olan karmaşık karışım vanalarına güvenir. Çamaşır musluğunuzun kolay temizlenebilir olduğundan emin olun. Musluğu taktıktan sonra, bulaşıklarınızı ve eşyalarınızı temizlemek için kolayca kullanabilirsiniz. İki kulplu bir çamaşır musluğu, tek kulplu bir musluktan daha fazla sıcaklık kontrolü sağlar. Bu tip çamaşır musluğu ayrıca, sıcak suyu açmak için bir kulp ve soğuk suyu kapatmak için ayrı bir kulp ile basit bir tesisat vardır.
İki tutamak, musluktan tek bir akışta suyu karıştırır. Tek kulplu musluklar ise genellikle sızdıran karışım vanalarına güvenir. Ayrıca daha ucuz musluklar sızıntı yapabilir. Bu tip çamaşır muslukları, sıcaklık üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Bu muslukların sıcak ve soğuk su için ayrı kulpları vardır. Tek kulplu musluklar kadar popüler değiller, ancak çamaşır yıkama işlerinde iyi çalışıyorlar. Tek kulplu çamaşır musluğu, tek kulpludur ve iki kulplu musluktan daha pahalıdır. Ek olarak, çekilebilir muslukların bakımı daha kolaydır. Daha karmaşık bir tesisat sistemi istiyorsanız, çift kulplu bir çamaşır musluğu tercih edebilirsiniz.
İki kulplu musluklar çamaşır yıkamak için en iyisidir. Çift kulplu ve tek kulplu çamaşır muslukları vardır. Bu tiplerin her ikisinde de açılır bir ağız bulunur. Açılır çamaşır musluğu, tek kulplu ve iki kulpludur. Düğmeleri çevirerek sıcaklığı kontrol etmenizi sağlar. Tek kulplu çamaşır musluğunun tek kulbu vardır, bu da ev işleri yaparken sıkışmayı kolaylaştırır. Sıcaklık üzerinde tek kulplu bir musluktan daha fazla kontrol sağlar. İki kollu sıhhi tesisat sistemi basittir, bu nedenle giysilerinizi temizlemek kolaydır. İkincisi, temizlemeyi zorlaştıran tek bir tutamağa sahiptir. Çamaşır yıkamak ve bulaşıkları temizlemek için açılır bir çamaşır musluğu en iyi seçenektir.
İki kulplu musluk, bir çamaşır lavabosu için en iyi seçimdir. Çift kulplu tasarımı, suyun sıcaklığını kontrol etmeyi kolaylaştırır. Musluğun tek kulplu bir muslukta sızdırma olasılığı daha yüksek olduğundan, bu stilin bakımı da daha kolaydır. Bir veya daha fazla kulplu iki kulplu bir lavabo bataryası satın alabilirsiniz. Çift kulplu çamaşır musluğunun rahatlığının keyfini çıkaracağınızdan emin olabilirsiniz. Tek kolu çamaşır musluğu kullanarak da sıcaklığı kontrol edebilirsiniz. Tıkanmayı önlemek için su tutmalı musluğun çıkarılabilir bir musluğu olup olmadığını düşünmek de önemlidir.
İki kollu bir musluğun takılması zor olabilir, bu nedenle evinize kurmadan önce kontrol ettiğinizden emin olun. Muslukların doğru boyutunu ve şeklini seçmek önemlidir. Bir mutfak musluğu havalandırıcısı bir çamaşır musluğu üzerinde çalışmayacaktır. Aradaki fark, iki musluğun farklı diş tiplerine sahip olmasıdır. Mutfak musluğu havalandırıcı bir çamaşır musluğunda çalışacak, ancak bir lavabo bataryasında çalışmayacaktır. Neyse ki, bu lavabo bataryalarının çoğunda dişi iplikler bulunur, bu nedenle çamaşırlarınızı etkilemez.